esmaspäev, 24. jaanuar 2022

Digikoristusnädal 2022: 1. päev


📧

Ava e-postkast ja vaata, milliseid igakuiseid uudiskirju ja reklaame saad ning milliste meililistidega oled liitunud. Katkesta ebavajalike kirjade tellimused, millest sa tegelikult vajalikku infot ei saa.

📧

Ava ebavajalik kiri, keri lõppu ja leia sealt väikeses kirjas link “Unsubscribe”, “Loobu uudiskirjast”, “Ma ei soovi enam e-kirju saada”, jne. Vahel võib link olla ka kirja üleval, kohe saatja aadressi järel. Kui meililistist loobumiseks linki kirja sees pole, kontakteeru listihaldajaga ja palu end eemaldada. Selleks, et rämpsposti paremini leida, mine e-postkasti prügikasti - sealt leiad kirjad, mille oled ebavajalikkuse tõttu kustutanud. Ava need uuesti ja katkesta tellimine, ära oota järgmist. Kui sulle tulevad e-kirjadena ka sotsiaalmeedia kontode teavitused, siis need saad maha võtta kontode alt. Näiteks Facebooki e-kirja teavitused saab välja lülitada nii: Sätted - Teated - Teavituste seaded või Settings - Notifications.

📧

Rohkem ruumi võtavad postkastis manustega kirjad, eriti fotod ja videod. Kasuta otsingut, enamustes e-postkastides saab otsida manustega faile ja järjestada kirjad mahu järgi ning alusta sorteerimist kõige suurematest. Näiteks Gmailis leiad ülevalt menüüst “Search mail” valiku “Show search options”. Käi läbi nii saadetud kui ka saabunud kirjade kaust. Tuleta meelde või lehitse postkasti, mis asutustelt oled kunagi saanud palju reklaame, uudiskirju või listikirju, otsi need otsingust märksõnaga üles, tee järjest linnukesed ette ja kustuta korraga ära.

📧

𝗞𝗮𝘀 𝘁𝗲𝗮𝗱𝘀𝗶𝗱?

👉 E-kirjade saatmisel võib olla suurem mõju kui arvasid - kui saadad ühe aasta jooksul palju suurte manustega kirju, jättes need ka postikasti alatiseks alles, siis võrdub see iga aasta autosõiduga ühest Eesti otsast teise. 2021. aastal saadeti maailmas ühes päevas üle 300 miljardi e-kirja. E-postkastide sisusid hoiustatakse väiksemates serveriruumides või hiigelsuurtes andmekeskustes, mille toite- ja jahutussüsteemid tarbivad pidevalt suurtes kogustes energiat.






Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Punarind

  Koolikella helin 06.05-10.05