kolmapäev, 19. jaanuar 2022

Digikoristusnädal 2022

 Eesti Rohelise kooli programm kutsub õpilasi, õpetajaid ja kõiki huvilisi osa võtma Digikoristusnädalast 24.-30.01.2022!

Võtame nädala jooksul ette enda digiseadmed kodus, koolis ja tööl ning korrastame enda digielu, kustutades kõik ebavajaliku infomüra ja failid, mis kuhjudes digitaalseks prügiks on muutunud. E-postkasti ummistavad reklaamkirjad, sorteerimata tuhanded udused fotod ning eri teenuste kontod tarbivad kõik energiat läbi seadmete ja andmekeskuste, kus neid hoiustatakse ja liigutatakse. Kõik need digiharjumused kuhjuvad meie elu jooksul planeeti mõjutavaks reaalseks CO2 jalajäljeks. Kui paljud nendest failidest, kirjadest, kontodest tegelikult sulle vajalikud ja säilitamist väärt on? Peale heateo keskkonnale, muudad digiprügi kustutades oma seadmed kiiremaks, turvalisemaks ja hoiad edaspidi aega kokku.

Ootame kooliklasse kampaanias osalema õpetaja toetusega, näiteks sobib teema hästi arvutiõpetusetundi. Gümnaasiumi õpilased võivad end registreerida osalema ka individuaalselt, juhul kui õpetajal ei ole võimalik juhendada. Digikoristusnädala raames ilmub igal hommikul ülesanne, mis juhib tähelepanu ühele veebikeskkonnale, asukohale või probleemile, mille korrastamisele sel päeval keskenduda ja miks. Õpetajad saavad registreerides ülesannete kava tellida ette enda e-postkasti, et õppetegevusi paremini planeerida ning ülesannete teemasid koondada tundidega sobivatele päevadele. Kooliklassidele (4.-12.klass) on lisategevuseks Kahooti viktoriin. 

Õpilastega osaledes on ülesanded sobilikud põhikooli teisest astmest alates, sobides noortele, kes juba iseseisvalt digiseadmetega toimetavad ja erinevaid veebikeskkondi kasutavad. Lisaks ootame osalema lasteaedade ja koolide õpetajate/töötajate kollektiive, kes saavad end kirja panna õppeasutuse meeskonnana.

OSALEMINE

  1. Pane end kirja kas klassi, õppeasutuse meeskonna (nt kooli või lasteaia õpetajate ja töötajate rühm), pere või üksikosalejana SIIN.
  2. Mõtle seadmetele, kus nädala jooksul digipuhastust teed - kas nutitelefonis, tahvelarvutis, sülearvutis või lauarvutis (nii tööl kui kodus), eriti agar digipuhastaja võib sukelduda kordamööda kõigisse.
  3. Sea sihiks kindel aeg, kui kaua saad digikoristusega selle nädala jooksul tegeleda - näiteks iga päev 15 minutit, 30 minutit või tunni-paar ning pea sellest rõõmuga kinni.
  4. Järgi igal hommikul ülesannet, mis kampaania Facebooki üritusse, kodulehele või Instagrami ilmub ning pane käed külge!
  5. Jaga edusamme, et koos puhtamaid seadmeid ja päid tähistada! Anna meile digikoristusnädala lõpus tagasisidevormis märku, mitu ülesannet nädala jooksul ellu viisid, kui suurest hulgast digiprügist vabanesid ja millise uue digikoristusharjumuse endaga kampaaniast kaasa võtad

AUHINNAD

Ülesandeid edukalt täitnud osalejate vahel lähevad jagamisele auhinnad, mille on välja pannud Telia Eesti ja TalTech.

  • Kõigi usinate koolide vahel loosime välja kaks komplekti põnevaid hariduslikke kaardimänge, mille on noortele loonud TalTechi IT- ja küberkaitse valdkonna teadlased. Esimene on tuntud Maffia/Libahundi mängust inspireeritud  IT-ametite mäng “Paharetid ettevõttes ehk serverid kukuvad öösiti” ja teine “CyberSeC - küberkaitse juhtumid”.
  • Üksi või perega osalevate digikoristushuviliste vahel loosime välja koostööpartner Telia poolt välja pandud kaks välist kõvaketast, et tublidel digikoristajatel oleks võimalik andmeid turvaliselt ja keskkonnasõbralikumalt tallel hoida.
  • Rohelise kooli programmiga liitunud õppeasutuste vahel loosime välja kaks lisaauhinda. Usinale õppeasutuse meeskonnale on auhinnaks loodusretk ja klassile reisitoetus keskkonnahariduslikuks väljasõiduks.
*Auhindade loosimises saavad osaleda kõik registreerunud osalejad, kes on hiljemalt 4. veebruari õhtuks jaganud tagasidevormi kaudu enda, pere, meeskonna või klassi digikoristusnädala edusamme ja muljeid.


Digikoristusnädalat 2022 korraldab Eesti Rohelise kooli programm koostöös Tartu loodusmajaga. Kampaania partneriks on Telia Eesti AS ja toetajaks Taltech. Digikoristusnädal kulmineerub suure üle-eestilise Telia Digitaalse koristuspäevaga 28.jaanuaril.

Lisainfo:
#digikoristusnädal2022




 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Punarind

  Koolikella helin 06.05-10.05