neljapäev, 25. jaanuar 2024

Digikoristusnädal 2024 - 4. päev!





















Otsi sahtlitest üles enda pere seisma jäänud vanad või katkised telefonid, tahvelarvutid, sülearvutid või lauaarvuti osad. Vaata näiteks Kuhuviia.ee, kuhu need toimetada ning vii ära nädala lõpuks. Kasutatud seadmeid võtavad tasuta vastu jäätmejaamad, Telia Eesti esindused ja väikeelektroonika kogumiskastid kaubanduskeskustes. Rohejahi kampaania raames võtab Kuusakoski Eesti lasteaedadelt ja koolidelt vanaelektroonikat vastu ja loosib auhindu. Mine seadet ära viima näiteks jalutuskäigul või autoga muid asjatoimetusi tehes. Ära unusta vanast töötavast seadmest andmeid kopeerida ning eemaldada seotud kasutajakontod.

📱

Tehnikat ostes on keskkonnahoidlik valida mitte päris uut, vaid heas korras olev nn uuskasutatud toode. Sellist võimalust pakutakse järjest rohkem, teiste seas teeb seda ka Telia. Lisaks ei peagi alati tehnikat, näiteks arvutit ostma, vaid võib ka rentida. Eestis pakub uuskasutatud arvutite renditeenust näiteks GreenDice.

💻

Telefonide ja arvutite tootmiseks vajalike materjalide, näiteks haruldaste metallide kaevandamine ja töötlemine on väga suure keskkonnamõjuga. Seda kahju aitab vähendada nende materjalide eraldamine katkistest seadmetest ja taaskasutamine.

🖥️

𝐊𝐚𝐬 𝐭𝐞𝐚𝐝𝐬𝐢𝐝?

Nutitelefoni elutsükli mõjust on 80% seotud selle tootmisega, samas saab enamuse materjalidest uuesti kasutusse võtta. Nutiseadmete tootmiseks kaevandatakse keskkonnareostuse hinnaga kuni 60 erinevat metalli, sealhulgas haruldasi muldmetalle, mida kasutatakse telefoni ja arvuti peaaegu kõigis osades. Paljud elektroonikatoodete materjalidest on taaskasutatavad, aga samas ka mürgised, seepärast ei tasuks telefone ja arvuteid olmeprügisse visata ega koju seisma jätta. Maailmas toodetakse üle 1 miljardi nutitelefoni aastas, nii et nende jaoks kaevandatav tooraine omab suurt keskkonnamõju.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kuldnokk

Koolikella helin 29.04-03.05: