esmaspäev, 22. jaanuar 2024

Digikoristusnädal 2024 - 1. päev!




































🥳
Vaata üle telefoni rakendused – kas kasutad kõiki allalaaditud äppe? Need võtavad mäluruumi ja muudavad telefoni ebaturvalisemaks, sest annad ligipääsu enda andmetele. Kontrolli üle allalaetud rakenduste õigused telefonis: Seaded – Rakendused – vali rakendus – Load. Eemalda need load, mida sa ei soovi anda või tunduvad üleliigsed. Kas äpp peab töötamiseks saama ligipääsu su asukohale, kontaktidele, kaamerale? Saad anda ligipääsu ka ainult rakenduse töötamise ajaks.
📱
Enamik rakendusi kogub mingil määral teavet meie nutiseadme sisu või liikumisharjumuste kohta. Kui oled rakenduse kasutamiseks konto loonud, kustuta esmalt konto ja siis eemaldada seadmest äpp.
📱
Kontrolli üle, kas su nutitelefonil ja arvutil on parool, et võõrad su asjadele ligi ei pääse? Ekraaniluku saad lisada seadme seadete alt. Kõige turvalisem telefoni ekraanilukk on sõrmejäljelugeja, seejärel korralik numbritest ja tähtedest koosnev parool ning kõige ebaturvalisem lihtne muster.
📱
𝐊𝐚𝐬 𝐭𝐞𝐚𝐝𝐬𝐢𝐝?
Veebi suurim energiatarbija on videopildi edastamine, tarbides kuni 80% võrgu andmemahust – sotsmeedia videodest koosolekute jaarvutimängudeni. Mida suurem on video osakaal rakenduses, seda suurem on ka selle süsinikuheide. Suurim süsinikujalajälg on platvormidel nagu Netflix, seejärel tulevad Youtube, TikTok, Instagram ning väikseim jalajälg nendest on Facebookil. Enamus inimesi tarbib neid platvorme just läbi nutitelefoni äppide ja need rakendused on üles ehitatud selliselt, et kasutaja sooviks pidevalt tarbimist jätkata. Keskmine nutitelefoni kasutaja kasutab päevas umbes 10 äppi ja ühes kuus umbes 30 erinevat rakendust.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar

Kuldnokk

Koolikella helin 29.04-03.05: